Τα βότανα, από όπου και αν προέρχονται, είναι σημαντικά και η θεραπευτική τους δράση είναι γνωστή συνήθως από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στην Ελλάδα όμως, έχουμε την τύχη να έχουμε πληθώρα βοτάνων, σε κάθε μεριά της χώρας και πολλές φορές αυτοφυή. Αυτό θεωρείται ευλογία για έναν τόπο και εμείς τόσο τυχεροί που ζούμε εδώ.

Παθήσεις καρδιάς, κρυολογήματα, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, στομαχικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα, υπέρταση είναι λίγες μόνο από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τα θαυματουργά Ελληνικά βότανα. Άλλωστε, ακόμα και η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιεί πολλές από τις ουσίες των βοτάνων, ως βάση πολλών φαρμάκων.

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

1. Το Φασκόμηλο

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις και οι χρήσεις του είναι ποικίλες. Είναι και μαγειρικό και θεραπευτικό βότανο. Κάνει καλό στην δυσπεψία, την γαστρίτιδα, το φούσκωμα, την καούρα. Μπορούμε να κάνουμε γαργάρες για ασθένειες των ούλων, πληγές στο στόμα, άφτρες, για τον λαιμό και την γλώσσα. Επίσης θεωρείται ότι είναι τονωτικό της μνήμης. Παράλληλα με τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του βήχα, της ιγμορίτιδας και της φαρυγγίτιδας, καθώς θεραπεύει από μολύνσεις.

Μπορείτε να το βρείτε σε μάτσο , φύλλο, εκχύλισμα αλλά και σε μέλι



2. Η Ματζουράνα

Στην Ελλάδα η ματζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Έχει σημαντικές αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες. Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα, στη ρινίτιδα και στις αμυγδαλές, δρα ως σπασμολυτικό και αντιεμετικό και ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και την δυσπεψία. Έχει χωνευτική δράση, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι ιδανική σε φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας, διευκολύνει την θεραπεία των μωλώπων, έχει ηρεμιστική δράση και προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους και πονόδοντους. Δρα ως παυσίπονο σε ρευματισμούς, έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες, είναι ευεργετική σε παθήσεις νευρικής φύσεως όπως νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγος και απώλεια μνήμης. Τέλος, βοηθάει σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, στους πόνους της περιόδου, στον βήχα, στο κρυολόγημα, στο άσθμα και στη βρογχίτιδα.



3. Το Θυμάρι

Ένα ισχυρό βότανο με ευεργετικές δράσεις και πολλά οφέλη. Το θυμάρι είναι ένα παραδοσιακό βότανο με όμορφα ροζ-μωβ άνθη με μοναδική μυρωδιά, που ανθίζει το καλοκαίρι. Η μυρωδιά του είναι τόσο όμορφη που ελκύει τις μέλισσες και έτσι παίρνουμε και το γευστικό θυμαρίσιο μέλι. Το θυμάρι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης και έχει ιδιαίτερες αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Το ρόφημα του βοηθά την εντερική λειτουργία, καταπραΰνει τα φουσκώματα, βοηθάει στην καταπολέμηση της ατονίας και του άγχους και στη διάρροια και στην κολίτιδα. Είναι ένα πολύ καλό αποχρεμπτικό κυρίως σε λοιμώξεις του θώρακα. Βοηθάει στην ουλίτιδα, την τερηδόνα, την πλάκα και στην στοματική υγιεινή γενικότερα και καταπραϋνει τον πονόλαιμο και τον έντονο βήχα. Σημαντικό όφελος είναι ότι καταπολεμά την ατονία και το άγχος, την ψυχική και σωματική εξάντληση, την κατάθλιψη, είναι τονωτικό και βοηθάει στην ημικρανία. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό γιατί είναι πλουσιότατο σε βιταμίνες και μέταλλα, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά. Είναι χρήσιμο τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε χρόνιες λοιμώξεις και δρα κατά της υπέρτασης.




4. Το Χαμομήλι

Ίσως και το πιο γνωστό ελληνικό βότανο που υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η Νο 1 ιδιότητά του είναι ότι μας ηρεμεί και διώχνει το άγχος. Θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Βοηθάει πολύ σε φάσεις αϋπνίας και νευρικότητας. Αρκεί να πιούμε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν τον ύπνο. Το χαμομήλι μας ηρεμεί, μας τονώνει, και μας κρατάει υγιείς, συμβάλλοντας στη μακροζωία. Διώχνει το άγχος, βοηθάει στον ύπνο, τονώνει το ανοσοποιητικό. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά το πεπτικό σύστημα. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων.




5. Η Ρίγανη

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται εκτός από την μαγειρική και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Τα κύρια συστατικά της ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο φαινόλες με πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, οι βιταμίνες C, Α, η νιασίνη (βιταμίνη Β3) και πολλά ακόμα. Έχει αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιρρευματικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Το έλαιο της ρίγανης είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στον πονόδοντο. Η δραστική ουσία του φυτού είναι η καρβακρόλη. Έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο, βοηθάει στον πονοκέφαλο, στις καρδιακές παθήσεις, και στους πόνους περιόδου. Βοηθά στην ιγμορίτιδα και στην ρινική συμφόρηση. Αποτελεί ένα φυσικό ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες. 

Μπορούμε να την βρούμε τριμμένη , σε μάτσο και σε εκχύλισμα.



6. Το Ταραξάκο ή Πρικραλίδα

Το ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα, είναι ένα πολύ κοινό φυτό στην Ελλάδα το οποίο φυτρώνει τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε κάμπους και έχε κίτρινο άνθος. Το ταραξάκο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες και στα τρία μέρη του φυτού (ρίζα, φύλλα, άνθος) και φημίζεται για τις αποτοξινωτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το βότανο ταραξάκο είναι διουρητικό και καθαρτικό και βοηθά στο αδυνάτισμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στη μείωση του σακχάρου. Βοηθάει σε προβλήματα πέψης. Είναι τονωτικό και χωνευτικό αφέψημα. Βοηθάει στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών, διεγείρει την όρεξη και βοηθάει στην αντιμετώπιση οιδημάτων. 


7. Ο Δυόσμος

Τριμμένος ή σε φύλλο Ο δυόσμος είναι ένα είδος μέντας το οποίο χρησιμοποιείται ως αρωματικό στη μαγειρική αλλά παρουσιάζει και θεραπευτικές ιδιότητες.Περιλαμβάνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της β-καροτίνης, της βιταμίνη C, της βιταμίνης Β6 , της ριβοφλαβίνης και της θειαμίνης. Η κατανάλωση του δυόσμου βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου, καταπραΰνοντας από τους έντονους γαστρικούς πόνους καθώς και τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον διευκολύνεται η πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας. Δρα κυρίως ως αντισπασμωδικό, χολαγωγό και χωνευτικό, αλλά βοηθάει και κατά του κρυολογήματος. Επίσης το αιθέριο έλαιο του δυόσμου χρησιμοποιείται και εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες.



 8. Η Βαλεριάνα

Βαλεριάνα, το ευεργετικό βότανο για αϋπνία και άγχος! Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου και κυρίως της αϋπνίας. Πολύ συχνά συνδυάζεται με λυκίσκο, λεμόνι, βάλσαμο, ή άλλα βότανα που επίσης προκαλούν υπνηλία. Πολλοί μάλιστα αντικαθιστούν τα υπνωτικά χάπια με τη βαλεριάνα. Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη χρήση της βαλεριάνας. Χρησιμοποιείται, επίσης, για ψυχολογικές παθήσεις όπως είναι το παθολογικό άγχος και το στρες, για προβλήματα όπως το νευρικό άσθμα, η υστερική κράτη, η ευερεθιστότητα, ο φόβος της ασθένειας (υποχονδρίαση), ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες και οι στομαχικές διαταραχές.




9. Τσάι Του Βουνού

Παρόλο που πολλοί το συνδέουμε με το κρυολόγημα και άλλες παθήσεις βοηθάει και στην πέψη απαλλάσσοντας το στομάχι από τον πόνο. Η θρεπτική του αξία είναι αξιοσημείωτη και παράλληλα με την μοναδική επίγευση, συμβάλλει και στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση της δυσπεψίας και του στομαχόπονου. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.




10. Η Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα είναι διάσημη για τις διουρητικές της ιδιότητες, και έτσι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για αποτοξίνωση. Επίσης βοηθάει στη μείωση των κατακρατήσεων και του πρηξίματος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι διουρητική άρα βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, διαλύει το ουρικό οξύ, είναι βοηθητική σε κυστίτιδες αλλά και πέτρες στην χολή. Τέλος, η τσουκνίδα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, βοηθώντας έτσι και στον καθαρισμό του αίματος.



11. Το Δεντρολίβανο

Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για τον βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων.




12. Ο Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα από τα «εκλεπτυσμένα χορταρικά» της Γαλλικής κουζίνας, η οποία περιλαμβάνει επίσης το εστραγκόν, το μυρώνι και το σχοινόπρασο. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη μαγειρική της Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Βραζιλίας και Αμερικής. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και Β.  Επίσης περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Η αυξημένη περιεκτικότητα σου σε βιταμίνη C ενισχύει επιπλέον την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές.Βοηθητικό της πέψης, ανακουφίζει στομαχικούς πόνους.Ενισχυτικό γεύσης σε σάλτσες, μαγειρευτά. Ο σγουρόφυλλος μαϊντανός συχνά χρησιμοποιείται ως μια γαρνιτούρα. Ο πράσινος μαϊντανός χρησιμοποιείται συχνά ως γαρνιτούρα σε πιάτα με πατάτες (βραστές ή πουρέ), σε πιάτα με ρύζι (ριζότο ή πιλάφι), σε ψάρια, κοτόπουλο, αρνί, χήνα, μπριζόλες, καθώς και στο κρέας κατσαρόλας ή τα βραστά λαχανικά.